Instagram

torsdag 30 april 2009

Koattack

Lars Dareberg tyckte att jag skulle testa att beskära gårdagens målkamerabild på ett annat sätt. Här är varianten:

Bättre?

Dagens händelse hittills är koattacken i pressrummet. VM:s maskot, "Cooly", bestämde sig för att konvertera till köttätare. Men i slutändan skildes vi åt som vänner.





Alla koattackbilder: Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Mästerskapsvanor

På ett mästerskap får man lite underliga vanor. Det kan vara allt från att gå en timme per dag till att dricka en flaska vin per dag, beroende på vem man är... I alla fall, Sveriges matcher har hittills spelats sent, så vi har inte varit färdigjobbade förrän tidigast vid midnatt. Och då är man hungrig. Och törstig. Så det blir en macka, hamburgare eller någonting annat och några öl på det - i sann mästerskapstradition.

I natt, när jag gick hem (en halvtimme tog det) såg jag den här mannen sitta och läsa tidningen. 03.38!

Frågan är då: Är det onsdagens eller torsdagens tidning han läser?

Gårdagens match gick i svenskarnas favör, minst sagt, efter en galen vändning från 2-5 till 6-5. Och det blev en riktigt bra målkamerabild, i alla fall enligt mitt tycke. Här är den:


Andra bilder från matchen:




tisdag 28 april 2009

En tuff kväll

Gårdagens förlustmatch slutade med allmänt jobbmässigt kaos. Efter att Tobias Enström skadat sig svårt (fraktur i ansiktet) så gällde det att springa mellan gångar, sända bilder mellan snabba plåtningar och till slut hänga utanför ett hotell till halv tre på natten. Plus lite annat. Som alltid.

Deppigt för svenskarna.


Tobias Enström skadade sig svårt.

Bengt-Åke Gustafsson.

måndag 27 april 2009

Ryska reportrar om gratis bensin

Det blev en lång dag igår. Först träning för att sedan göra två specialjobb för Expressen.

Först ut var Linus Omark, som jag plåtat redan uppe i Luleå, när jag bodde där. Jag förklarade min idé för honom, att jag ville placera honom i mitten av vägen på en trafikerad bro. Givetvis skulle vi ställa in ljus i förväg för att kunna ta snabba knäpp för att gå undan bilarna. Inte alla spelare skulle ställa upp på detta. Men svaret var härligt: "Bara det? Jaja, jag trodde att du ville att jag skulle hänga ut från bron eller något sånt."

Ett webbtv-inslag från Webvision finns nu på SVD:s sajt. Där ser man hur jag tar bilden nedan, i sälposition. Ofta tänker man inte på att man ser ut som en fullständig dåre när man lägger sig ner på mage mitt på en väg.


Skönast var frågorna till Linus från de ryska reportrarna (tack till Mattias Ek på Expressen).
* Jag vill också fråga om den plats där du växte upp, Ov-er-ta-are-al...?
- Övertorneå.
* Ja... Kan du berätta något om den platsen?
- Det är en liten by i norra Sverige. Det är väldigt kallt där, hehe.
* Är det sant att folk där inte behöver betala för bensinen?
- Nej, haha.
* Jag läste det på internet.
- Det är inte sant.

Efter Linus följde Loui Eriksson:


Tidigare under dagen hade Kristian Huselius gjort sitt första träningspass.


söndag 26 april 2009

Sverige-premiären avklarad

Nu är den riktiga premiären avklarad. Känns bra. Fotomässigt gick det helt okej, även om jag missade några bra bilder. Att plåta genom glaset visade sig fungera bra. Schweizarna är uppenbarligen duktiga på annat än choklad och gökur.







lördag 25 april 2009

Snart kör vi igång

Om några timmar är det allvar. Då startar VM på riktigt för oss som är här från svenska medier. Klockan 20.15 spelar Sverige sin första match. 

Igår träffade de flesta mediarepresentanterna Patrik Berglund, en ung kille som var med på junior-VM för två säsonger sen. Sedan jag träffade honom i Pardubice i Tjeckien har han fått sitt stora genombrott i NHL i St. Louis Blues. Fortfarande lika trevlig och bra att ha att göra med.

Patrik Berglund.
Bengt-Åke Gustafsson blir intervjuad av tv efter morgonens träning.

Linus Omark.

fredag 24 april 2009

Premiär

Och nu är allt igång. Sverige spelar imorgon.

Rysslands 1-0-mål.
Jubel efter 2-0.

På plats i Schweiz

Sedan igår kväll är jag på plats i Bern i Schweiz för hockey-VM. Min hotellstandard är långt ifrån Robbans lyx. Det första jag fick göra igår var att köpa en handduk och schampo. Det känns sådär med tanke på att jag ska befinna mig här 18 nätter. Boendet (hotell är att ta i) är dock beläget femtio meter från arenan så det är skönt att kunna gå hem på kvällen.

Dagen har hittills bestått av en svensk träning, dividerande om fotopositioner (där alla kommit överens om att de är riktigt dåliga) och ett godkännande om att sätta in målkamera under Sveriges matcher. Snart är det premiärmatch.

Bengt-Åke Gustafsson skriver upp taktiker.

Joel Lundqvist lämnar isen.

Vad militären gör på arenan vet jag inte riktigt.

söndag 19 april 2009

Ausch!

En tiondels sekund efter bilden i förra inlägget såg det ut så här:

Det är väl ganska ofrånkomligt att säga att målkameran inte direkt satt på plats efter den skridskosmällen (!). Det är ju också grejen med fjärrutlösta kameror: man kan aldrig utgå från att det kommer en endaste bra bild från dem. För ofta löser de inte ut alls. På hockey kan signalen störas av tv-sändningarna eller så räcker det med att en spelare åker mot mål och sprutar is över kameralådan för att den perioden ska vara körd. Därför är varje bra bild som kommer ut en bonus. Lite av ett lotteri, helt enkelt.

I övrigt klantade jag mig rejält och satte av någon outgrundlig anledning fokusen helt fel. I efterhand var det ändå kanske bra, eftersom skärpan låg perfekt på målvakten Alexander Eremenkos öga, men det sabbade också en hel del bra bilder. Det är väl bara att notera att inlägget om att målkameran ska sitta rätt är helt överflödigt.


Platt fall för Sverige.
Målvakten Alexander Eremenko räddar ett skott...

Och släpper in ett annat.

Rakt in i kameran

För en stund sen:

Fullständig rapport kommer senare ikväll.

TV förstör

Igår när jag satte in en målkamera testade jag att den satt fint och snyggt. Det gjorde den också en och en halv timme innan start. Jag tog ur lådan och lämnade i fästet för att bara kunna klicka i allt precis innan matchens början.

Långt inne i buren - som det ska se ut.

När jag väl kommer tillbaka och sätter i kameran märker jag inte att någon (troligtvis någon på tv-bolaget) har gått och flyttat fästet en aning. Alltid detta tv-folk!


Felplacerad - notera den ofrivilliga Spiderman-posen.

Idag ska den sitta rätt. Om två-tre timmar kommer resultatet.

lördag 18 april 2009

Tom mage

I segerruset över att ha tillskansat mig en generös ackreditering (som media absolut inte ska ha) som öppnar de flesta dörrar stegade jag idag in på arenan som inte är värd mer än två plus. I med målkamera och tjatter med vänliga pressvärdar för att sedan gå till en restaurang för ett mål mat innan matchen. Jag och Mats Wennerholm på Aftonbladet satt och väntade i 50 minuter på att maten skulle komma innan vi helt resolut stod upp och gick därifrån hungriga - matchen skulle ju börja.

Så nu - kära läsare - är det dags för mig att äta för första gången sedan klockan tio i morse.

Linus Omark faller ihop.


Det går att fastna i någon annans visir!

Johan Holmqvist släppte in för många mål för att vara förstamålvakt.