Instagram

torsdag 26 augusti 2010

Inhopp

Egentligen har jag semester några dagar till. Men jag hoppade in för en snabb resa till Bulgarien för AIK:s returmöte mot Levski Sofia. Resan ner hade dock kunnat gå bättre. En första missad flight i Budapest leder till att jag och en reporter från Expressen istället för att landa 15.30 landar efter 23.00. Så vi båda missar AIK:s träning och presskonferens på kvällen.

Idag var det emellertid dags för match. AIK-huliganer hade gett sig på Levski-spelarnas buss och Uefa-delegater förra gången de möttes i Stockholm. Efter den incidenten var det inte många fans som vågade åka ner till Sofia och gå på en match som skulle kunna bli riktigt ful på läktaren om Levski Sofia skulle förlora. Men AIK förlorade. Även om det började bra med ett ledningsmål i början av matchen.

Imorgon flyger jag hem riktigt, riktigt tidigt. Förhoppningsvis blir det inget strul den här gången.


lördag 21 augusti 2010

Bildradion

För en dryg vecka sedan tog Göran Segeholm som driver podradioprogrammet Bildradion kontakt med mig. Han hade sett en bild på Dagens Nyheters sportetta, en bild på Tyson Gay och Usain Bolt som jag hade tagit under DN-galan. Han gillade den och tyckte att den stod ut. Jag hade dock inte lagt ut den på bloggen eftersom jag var missnöjd med den dagens jobb.

Det förbryllade honom. Så Göran Segeholm ringde upp mig och ställde frågor till mig om bilden och om sportfotografering i allmänhet. Bilden ifråga ser du nedan. Och programmet kan du höra genom att klicka här. Jag varnar för en radioovan, aningen sävlig röst som svarar på frågor i ett 30 minuter långt program.

Nu fortsätter jag min semester.

söndag 8 augusti 2010

DN-galan

DN-galan i fredags var det sista jag gjorde innan semestern. Vi var två stycken från Bildbyrån som jobbade på plats och bevakade en hel drös svenska och internationella stjärnor. Ett stort problem med en tillställning som DN-galan är tiden. Det fungerar jättebra i tv med många tajta bataljer men för oss som i praktiken ska bevaka det är det helt omöjligt.

Trots att vi var två fotografer fick vi till exempel skippa några av Christian Olssons hopp (trots att det på förhand var väldigt viktigt att vara på alla hopp med tanke på hans skadehistorik) och slutet av damernas höjdhopp. Som tur är hände det inget uppseendeväckande medan vi plåtade på annat håll.

100 metersfinalen var givetvis galans höjdpunkt. Alla på plats räknade iskallt med att Usain Bolt skulle vinna, det har han ju nämligen gjort hela tiden. Min kollega Björn Tilly stod rakt mot banan med atleterna springande emot sig medan jag ställde mig i kurvan direkt efter för att få en bra jubelbild. Jag tänkte nämligen tillbaka på OS-finalen i Peking för två år sedan då Usain Bolt jublade rakt in i kameran då jag stod i första kurvan efter målgången. Här skulle det bli en bra bild. Om det nu inte var så att Tyson Gay vann istället. Han som inte jublar...

Så jag besparar er faktiskt bilder från den dagen. Det får räcka med den här siluetten av Christian Olsson som hoppar tresteg. Det var roligt att jobba på DN-galan igen, men det hade kunnat bli bättre bildmässigt.

måndag 2 augusti 2010

Jubel

Jag har nog aldrig haft så många jubelbilder i ett inlägg tidigare. Ikväll visade tre höjdhoppare världen rejält med känslor.

Sett på förhand var dagens pass otroligt jobbigt. Det visade sig stämma. 19.30 började höjdhoppet, 19.50 sprang Sverige 4x100m och 20.10 började längdhoppet. Givetvis blev det så att längdhoppet och höjdhoppet krockade. Jag har därför sprungit mer än en gång idag från en sida arenan till den andra.

När vi gick ut från arenan efter två på natten, på väg tillbaka till hotellet, var det nästan tomt överallt. Lite av den känslan infinner sig också efter ett mästerskap som det här. Under en lång tid har man gjort en viss sak under stor del av sin vakna tid. Nu är jag emellertid så trött att jag knappt kan hålla ögonen öppna.

Silver

Det blev en medalj till slut - silver till Emma Green.

Mer om det när jag inte längre sitter på ett presscenter och ruttnar.

söndag 1 augusti 2010

Kollapsen

För första gången sedan mästerskapet började bevakade jag en tävling utanför arenan. Marathonracen går mitt i Barcelona. Det blir lite krångligare rent logistiskt. Under förmiddagen var det fruktansvärt varmt, säkert 37 grader. Flera av löparna kollapsade efter att de gått i mål, inkluderat Isabellah Andersson.

Väl på eftermiddagspasset var det bara en svensk som tävlade. Jag gick därför runt en liten stund och experimenterade med vinklar och slutartider. För en gångs skull blir det nu en lite tidigare kväll. Det behövs.