Instagram

måndag 1 augusti 2011

Kaoset i Shanghai

Du ser kanske någon av de här bilderna. Tänker att "ja, de var fina, men kanske inte så märkvärdiga, knappast svåra att ta".


Fel.

Det började flera dagar innan. Jag och Scanpix fotograf Maja Suslin pratade om det scenariot att någon av svenskarna skulle ta guldmedalj. Traditionen kräver att en bild på segraren och medaljen tas utanför simområdet i en annan miljö så att tidningarna har något extra att använda. 2009 fotograferade vi till exempel Sarah Sjöström utanför Colosseum i Rom.

Vi har sett andra bra featurebilder tagna vid the Bund, en utkiksplats i centrala Shanghai mot floden och tv-tornet på andra sidan. Vi kommer fram till att det är där bilden ska tas ifall att det blir något. När väl Therese Alshammar tar guld och vi snabbt börjar rodda och kommer överens att ses senare under kvällen för bildtagningen är vi givetvis inte ensamma. Tusentals kineser trängs varje kväll för att ta bilder eller bara hänga i det här området.

En halvtimme tidigare har jag och Maja provplåtat varandra för att se hur bilden skulle kunna se ut. Jag ställer mig upp på en avsats och poserar. Två sekunder senare hörs en visselpipa. En vakt dyker upp och rycker ner mig därifrån. Vi har ett problem. Det är av någon anledning inte tillåtet att spatsera där. Vi börjar direkt tänka ut reservplaner men i samma veva dyker landslagets presschef och Therese upp. Vi förklarar läget och vi kommer överens om att vi måste gangstra.

Therese hinner alltjämt ställa sig upp när en vakt dyker från folkmassan. Vi visar en exempelbild, förklarar att hon är världsmästare och att vi ska ta några få bilder. Vi vill att de ser mellan fingrarna i en minut. Han signalerar på radion efter hjälp. Här fattar vi att det bara är att köra. Vi blixtrar på samtidigt som landslagets presschef uppehåller vakterna så länge det går. Samtidigt trängs folk bakom, trycker in sig framför och det uppstår ett mindre kaos. Lagom till att någon översätter vad vaktpersonalen säger till oss har vi fått några bilder.

Det är här det uppstår ett riktigt kaos. Alshammar får fortsätta posera med medaljerna, men nu på marken och med folk runt omkring sig. När de väl inser att det står någon här med medaljer och uppenbarligen är känd (två fotografer blixtrar på samtidigt som tv filmar och vakter skriker) så vill många vara med på bild. Det är inga ursäktanden eller förfrågningar utan folk tränger sig på. Efter ett tag får vi avbryta när det blir för intensivt och trycka oss ut genom folkhavet.

Detaljstudie över situationen.
Två kvinnor som bestämt skulle trycka sig in i bild.

Mitt i allt det här var framförallt Therese fantastisk som behöll lugnet och var proffsig framför kameran men också presschefen Anna Hammar som motade bort folk. Utanför det värsta kaoset stod SVT:s Maria Wallberg och höll koll på våra saker. Ett riktigt lagarbete alltså.

Ungefär 1,35 in i det här klippet på SVT Play kan man se oss plåta Therese mitt i folkhavet.

För övrigt är jag fortfarande kvar i Shanghai. Några timmar till, sen är det dags att ta flyget hem. Därefter semester i fyra veckor. Perfekt.