Instagram

onsdag 31 december 2008

Genom masken

Plåtade Jacob Markström, Sveriges målvakt, igår. Som alltid när det gäller förhandsbilder under ett mästerskap ska det gå snabbt, snabbt. Jag gissar på att bilden nedan tog tre minuter.


Noterar för övrigt att en fotograf i Sundsvall, Eva-Lena Olsson, träffades av en puck i ögat och akut fick opereras. Det var bara en tidsfråga innan en allvarlig skada skulle ske. Det händer ju ändå några gånger per år att fotografer träffas av en puck. Här finns ingen risk för det eftersom man plåtar genom hål i glaset. Säkert och även mer bildvänligt.

Markström efter en träning.

Erik Karlsson, back.

Han som bestämmer

Jag skulle komma till det här om vem som bestämmer huruvida jag får sätta in en målkamera, och i så fall i vilket mål (Fredrik frågade om det). Sedan dess har jag dock jobbat som en hund, blivit väckt mitt i natten av brandlarmet med en timmes evakuering som följd, och jobbat ännu mer. Men nu så.

Igår (eller förrgår blir det ju för er i Sverige) ville jag sätta min målkamera i det mål där Sverige skulle anfalla i två perioder. Lettland skulle ju bli en lett match (...) och många mål väntades. Nope, sa den officiella fotografen. Han skulle sätta in en i det målet. Jag fick hålla tillgodo med det andra målet.

Det är olika situationer för olika evenemang, men i vanliga fall finns det en fotochef som utefter vissa kriterier tilldelar olika fotopositioner och hjälper med specialförfrågningar. Det brukar vara:

Internationellt eller nationellt media.
Storlek (byrå, tidning eller annat).
Prioritering beroende på vilket land som spelar.

På JVM är det lite speciellt eftersom Internationella hockeyförbundet har en egen fotograf (som rankas som viktigast - helt sjukt) som också är den som bestämmer.

I vårt fall (Bildbyrån) så rankas vi högt eftersom vi är en byrå eftersom vi givetvis har en större spridning på våra bilder än en individuell tidning. Rangordningen här är, typ: IIHF (hockeyförbundet), de stora internationella byråerna (Reuters, Getty), nationella byråer (finns bara en, Canadian Press, sen kommer vi eftersom Sverige spelar), övriga medier.

Till exempel gick jag före en amerikansk fotograf igår som också ville sätta in en målkamera, på grund av att jag hade prioritet av Sverige som spelande nation. Dock fick jag som sagt anpassa mig efter den officiella fotografen som också trodde på Sverige-vinst och därför satte kameran i "det bra målet". Det där vet man ju aldrig, man kan ha jackpot även ur en sämre position. Men igår så slutade matchen 10-1 till Sverige. Nio av målen gjordes i den bur som han hade kameran i...

I vissa fall "poolar" man bilderna från en målkamera. Det innebär att de medier som kvalificerar sig högt för att sätta in en kamera (byråerna oftast) låter en fotograf ta bilderna men alla får tillgång till allt material.

Det är väldigt få som vill sätta in en kamera, men vi alla som gör det är oftast också väldigt bestämda om att få göra det. Det handlar om samarbete och om man ger bort en fördel en match kan man få igen det i en senare. Imorgon hoppas jag till exempel få sätta in kameran i Rysslands mål under Sverige-Ryssland-matchen.

Bilder från Sverige-Lettland:



Och sorry. Glömde återigen ta en bild på lådan. Ska verkligen försöka göra det imorgon.

måndag 29 december 2008

Hål i glaset

Fredrik G frågade till förra inlägget om vem som bestämmer vem som får sätta in en målkamera i målet. Men jag sparar svaret till nästa blogginlägg, då jag har en bild på själva lådan.

Här är istället lite bilder från gårdagen.






Eftersom det är så bra ljus här blir det tekniskt sett fina bilder. Men framförallt erbjuder de olika fotopositionerna helt andra bilder än man är van vid från exempelvis Elitserien. På fyra ställen på rinken finns det utskurna hål i plexiglaset (se bilderna nedan). Tyvärr går det bara att täcka en sida av matchen åt gången när man sitter där, men det är mycket bättre än att ta bilder genom plexiglaset.

När jag till exempel var i Prag för någon månad sedan och plåtade NHL-premiären gjorde Markus Näslund mål på andra sidan planen. Det var inte ens någon idé att försöka ta en bild då. Diffraktionen genom glas gör det i princip omöjligt att ta en skarp bild på det som händer på andra sidan.

I andra arenor, bland annat i Vancouver, finns det mindre hål som det ryms ett 70-200 igenom. Där får man dock inte ta bort kameran om det kommer en puck mot en eftersom det sitter publik vid sidan om en. Jag vet att det har hänt att en fotograf tagit bort kameran vilket fått till följd att någon som sitter bredvid eller fotografen själv blev träffad.

Det som är så skönt här - trots konkurrensen om de bästa platserna - är att man verkligen tänker på bildens kraft och fotografernas arbetsmöjligheter. Man erbjuder så bra platser som möjligt för att vi ska kunna skicka hem bilder från olika vinklar.

Där kommer dock prioriteringen av olika medier in i bilden. Mer om det i nästa inlägg.

Här satt jag.

Och där en annan.

Målkamera

Det går aldrig helt smärtfritt. Den trådlösa sändaren som var kopplad till kameran strulade, så istället för att plocka ut bilder från kameran under matchtid fick jag vänta tills matchen var klar. Positioneringen blev sådär (den hamnade lite till höger istället för i mitten av målet) eftersom jag bara fick två-tre minuter på mig att sätta in lådan. På grund av det hann jag inte heller ta en bild på installationen.

Men jepp, jag är ändå nöjd med resultatet. Imorgon ska det sitta som ett smäck. Fler bilder från matchen kommer sen. Nu sitter jag med bilder i ena änden och Vancouver-Ottawa på tv i andra änden.

1-0.

Jubel.

söndag 28 december 2008

Kallt och ruggigt

Plåtade juniorkronornas lagkapten Oscar Möller för Aftonbladet igår. Det var riktigt kallt och ruggigt. Mats Wennerholm, som fick hålla i en blixt på höger sida, höll på att få köldfrossa.

Jag å andra sidan lade mig ner på marken för att få Oscars spegelbild i den blöta betongen. Vattenånga bildades på grund av värme i marken. Det var riktigt blött, och skitigt, kan jag lova. Och det lämnade avtryck på byxorna. "Det ser ut som att du pissat på dig", sa Oscar. De kommande dagarna ska bli ännu värre vädermässigt (stormvarning är utfärdad just nu) och det kan komma att bli närmare -20 grader. Får se vad hockeyspelarna tycker om att bli plåtade utomhus då...

Oscar Möller poserar.

Om några timmar är det match, Sverige-Slovakien.

lördag 27 december 2008

Tre timmar för en bilhyra

Flyget från Frankfurt till Montreal blev försenat. Väl framme, nöjda efter att ha ruschat förbi köerna och tagit sig igenom både passkontroll och bagagehantering relativt snabbt, ska vi bara ta ut hyrbilen. Den lätta delen av det hela. Det slutar med att vi väntar i tre timmar. TRE TIMMAR!

Den bil som var förbetald fanns helt enkelt inte där, tillsammans med flera andra bilar. Av någon anledning hade Hertz troligen överbokat sina system. Så när vi väl kommer fram ska tredje perioden börja. Jag hinner slänga in väskorna, dra fram datorn, packa ur kamerorna och springa ner till isen. Det blev ingen målkamera, kan jag ju direkt säga. Men ändå några bilder.

Imorgon är det ett reportage som står på tapeten och kanske något nyhetsjobb. Sedan, på söndag, är det JVM som gäller igen. Då blir det definitivt målkamera.


fredag 26 december 2008

Mot JVM

Om lite mindre än en timme sitter jag i en taxi på väg ut mot Arlanda. Flyget går via Frankfurt till Montreal i Kanada. Väl där blir det en bilfärd på cirka två timmar till Ottawa.

Det finns bättre dagar att åka på än annandagen... men JVM i ishockey kör igång just då. Ska skriva mer om mästerskapet när jag landat och bevakat den första matchen.

Hann i alla fall klart med OS-mappen i tid, men det är sämre ställt med bilderna till tävlingarna. Grunnar på om jag ska skicka in ett reportage, eller ta bilder ur det till sportfeature. Snart är det deadline, så jag räknar med en sömnlös natt någon gång snart.

Så här såg det ut utanför mitt hem för ungefär en vecka sen. Bränder är inte roliga.

måndag 22 december 2008

Sista minuten-stress

Det börjar kännas som att det brinner i knutarna nu. Sjukt mycket kvar att göra innan julen. Sen bär det av till Kanada på annandagen. Men nu hägrar sängen. Upp tidigt imorgon.


Hammarbys tränare Staffan Olsson instruerar sina spelare (Hammarby-Sävehof, igår)

torsdag 18 december 2008

Två filurer

Uppenbarligen fanns det minst två andra svenska fotografer på OS. På något sätt har Dareberg och Jimmy lyckats nästla in sig på bilderna.


onsdag 17 december 2008

Slut för i natt

Nu får det vara nog - för i natt. Om några timmar ska jag i tur och ordning spela hockey, spela squash, luncha och därefter sitta med Marcus och välja ut bilder till årets tävlingar.


5 000 to go

Det tar längre tid än jag trodde...


tisdag 16 december 2008

Mindre än tio tusen i alla fall

6 500 bilder kvar att gå igenom... Och det känns inte som att jag hittar några bra bilder.


söndag 14 december 2008

Ingen nostalgisk hemlängtan

Till skillnad från mina vänner som liksom jag är uppvuxen utanför Stockholm men har en nostalgisk hemlängtan så har jag mina orsaker till att flytta från Norrbotten ganska klara i minnet. Jag väljer inte att glömma bort de isigt kalla vintrarna och att somrarna var så korta. Man skulle helt enkelt kunna säga att jag är hemmakritisk. Jag hyllar inte hemmaplan, så att säga, även om jag givetvis ändå brukar kunna dra fram en eller två orsaker till varför Norrbotten är grymt...

Men något hände under lördagen. Luleå spelade på bortaplan mot Södertälje. När de gick till ledning till 2-0 var jag lite stolt. Jag hurrade inombords för Luleå. Det kändes bra.

Men jag har fortfarande inte glömt vintrarna. Fy.


Södertälje började tuffast.

Men fick lämna planen med huvudena neråt.

lördag 13 december 2008

Årets bild-käbbel (igen)

Efter en kommentar till mitt förra inlägg känner jag att jag vill förtydliga, eller snarare fördjupa, det jag skrev väldigt flyktigt om.

Jag skrev om käbblet kring Årets bild (Jonas Lemberg och PFK kastar smuts på varandra, frankly). Det hela är inget nytt.

Någonting har hänt. Bakom kulisserna. Vad som har hänt spelar ingen roll.

Jo, det gör det, säger du kanske.

Nej, inte i det här skedet.

Det som har hänt har hänt. Det tillhör det förgångna. Det görs inte ogjort.

Det som spelar roll nu är hur frågan hanteras och vilka signaler från PFK:s sida som ges utåt. Framförallt tidigare, men fortfarande, är signalerna: osäkerhet, baktaleri och käbbel fram och tillbaka. Det är i alla fall den känsla en utomstående får av det som skrivs.

Det som lite grand irriterar mig är kommentaren "en i kåren som inte vet någonting ... men ändå vill tycka till om läget". Jag säger: hellre medlemmar som tycker något än bara stirrar stint. Jag tycker inte att det är schysst att föra en förtalskampanj (okej, det är absolut inte rätt ord, men ni får ursäkta det just nu - tänk något mindre starkt ord) offentligt efter att något har hänt bakom kulisserna. Sköt det snyggt och smidigt som skett "i det dolda" eller visa på full transparens. Nu har valet hamnat någonstans mitt emellan.

Den information vi medlemmar får idag är via media, via ett uttalande á la pressmeddelande eller via någon kollega "som hört att".

Jag beundrar de som arbetar organisatoriskt för PFK och Årets bild - de gör det faktiskt ideellt. Men snälla, få ett slut på käbblet. Starta om, fokusera på nytt på de viktiga frågorna och få PFK att bli viktigt för svenska fotografer - inte bara en medlemsorsak för Årets bild.

fredag 12 december 2008

OS och Årets bild-käbbel

Ligger fortfarande sjuk, men har sakteliga börjat ta tag i bildmapparna från OS. De skulle egentligen ha varit genomgångna för någon månad sedan, men det har inte funnits tid till det. Det är en del kvar... Har cirka 9 000 bilder KVAR att gå igenom. Hittade den här, som jag av någon anledning inte gjorde ut vid matchtillfället.



Vad är förresten grejen med den här upplagan av Årets bild? Varför kan inte ledningen be om ursäkt till Jonas Lemberg (på riktigt!) så att det här käbblet upphör? (Läs här för mer bakgrundsinformation.) Placeringen av tävlingen till Vadstena är något som splittrar fotografkåren. Jag själv, och de flesta andra jag har pratat med, har svårt att motivera att åka ut dit, förutsatt att man inte är nominerad. The PGB Photo Award kommer att gå i Stockholm...

Svårt för övrigt att välja ut bilder till årets tävlingar. Känns på förhand som att jag har en bild som kan ta pris (Kallur-bilden), men samtidigt vet man inte alls hur andras bilder ser ut. För min del handlar det enbart om bilder till sportkategorierna. Blir en del fotografträffar nästa vecka för att döda varandras darlings. Bra det, istället för att själv sitta hemma och tjata in i skallen att ens bilder är värdelösa.

Var på Södertälje-Timrå i tisdags. Dagen efter fick tränaren Leif Strömberg sparken. Det visste jag inget om då.

måndag 8 december 2008

Bilder från Moldavien


Foto: Åsa Sjöström

Bilden ovan är från Åsa Sjöströms utställning "Moldova" som finns på Galleri Kontrast till och med 25 januari. Jag fick en förhandstitt på den i fredags (missade vernissagen i lördags på grund av Holland) och kan bara säga att det ser riktigt bra ut. Daniel bloggar om det här.

I svaren till blogginlägget finns den här konversationen:
Nils: "Men åhh. Fan att jag skulle vara borta då. Jag är nästan säker på att det fanns någon Åsa-kompis som jag hade varit tvungen att göra 'du vet vad' med... fan."
Åsa (till Nils): "Mina kompisar är inte bara snygga, de är intelligenta också!"
Daniel (till Nils): "... Så de har inget alls gemensamt med dig."

Magnus Wennman har för övrigt ett nytt ljudbildspel på webben. Kolla in!

Mina planer för dagen var annars fulla. Skulle kolla igenom merparten av bilderna från OS (det är ett hästjobb), välja ut några bilder till Årets bild, redovisa kostnader, göra ut några jobb etc. Det blir inget av det. Ligger hemma med feber istället = sova till 18.30 och kolla på film resten av tiden.

söndag 7 december 2008

Arkivbildsplåtning

Så... Dagens mission var att åka till Eindhoven i Holland och plåta svenskarna i lagen, men allra främst Marcus Berg. Jag åkte dit för att ta bilder till vårt arkiv helt enkelt. Så gör vi ibland. Med tanke på att jag nu får två och en halv timmar sömn innan jag måste vakna och åka ut till Amsterdams flygplats sätter jag punkt här.






lördag 6 december 2008

Hövdingen satte punkt

Daniel levererar en fantasifull rapport från dagens squash. Om några timmar ska jag åka ut till Arlanda och därifrån till Holland. Berättar om det senare idag.

Nedan: Några av bilderna på Johan Elmander från England förra veckan.



torsdag 4 december 2008

Hockey och missad Bildbar

Dagen började med ett sovmarathon. Stängde av alla larm, mobilen på ljudlöst och bara sov. Till halv sex. På eftermiddagen.

Nyttigt? Njae... jo. Smart för dygnsrymten? NEJ.

Sen var det jobb, Djurgården-Skellefteå i två perioder. Skulle vara där i bara en period för att hinna till PFK:s Bildbar. Thron Ullberg och Mikkel Örstedholm föreläste om bildhantering. En period visade sig dock bli två eftersom det efter 20 spelade minuter inte hade hänt ett dyft. Kravet på att få gå tidigare var baserat på att jag kunde leverera hem ett visst antal bra bilder. Så när jag kom till Galleri kontrast, platsen för bildbaren, så var hela grejen slut. Robban och Pontus var redan i färd med att packa ihop. Nästa gång så...

Daniel, alias Hövdingen, var i alla fall där. Mellan 12.30 och 14.00 imorgon kommer han att få reda på hur det känns att smaka squashgolv.