Instagram

måndag 25 januari 2010

Pitepalt

Det blev ett kontrastfattigt ljus under söndagen igen. Men det var roligt ändå. Jag fick träffa gamla kollegor och käka riktig pitepalt. För många av oss som är uppvuxna i Norrbotten och utflugna till andra delar av landet är just palt något man kan längta efter. Jag äter den med smör, andra med smör och lingonsylt. Och givetvis fläsk mitt i. Mums!

Det är emellertid skönt att vara hemma i Stockholm igen. Ikväll är det ishockey på schemat. Under veckan blir det dags att planera de sista detaljerna inför OS. Och till helgen flyttar jag till en ny bostad. Lugnt tempo? Glöm det.






8 kommentarer:

Erik Åström sa...

Åh palt är ju sååå grymt gott. Tror jag måste be min mor lära mig så jag kan göra egen här nere!
Bra bilder!

Mattias Johansson sa...

Kroppkakor! Jag säger det bara en gång till,
-Kroppkakor!

Annika sa...

Jag trodde palt typ var som pölsa... hehe. ;)
...det där låter ju just som kroppkakor.

lina sa...

Åh! Jag kör utan fläsk, men med smör och lingon. Men så ser jag ju mig själv som en norrbottning i exil trots att jag är född på Karolinska.
Tror vi får styra upp en paltkväll med Riklunds när du kommer hem från OS.

Joel Marklund sa...

Mattias: Men smaken är annorlunda? Jag googlade på saken och fick svaret: "Palt är besläktat med kroppkakor, men palten tillagas på rå, riven potatis, medan kroppkakor görs på kokt potatis, vilket gör att palten får en fastare konsistens än kroppkakorna. Palten innehåller normalt heller inte lök eller ägg, även om varianter förekommer."
Annika: Hehe. Men mer fast. Därav uttrycket "paltkoma".
Lina: Jag är på! Dubbelt på!

Mattias Johansson sa...

Tjena Joel!
Visst vet jag skillnaden mellan palt och kroppkakor, fast vi gör dom på en blandning av rå och kokt potatis.
Det jag menade var att kroppkakor är godast, gooodast...Med smör och rårörda.

Shit vad hungrig jag just blev!
Ha det gott!

Annika sa...

NÄ! För jag har fått lära mig att det finns två sorters kroppkakor också! Dels de gula, som görs på kokt potatis - blekinge-kroppkakorna och sedan de som görs på rå potatis i andra delar av landet.

Det säger i alla fall min blekinge-mormor och min mormor kan allt. Faktiskt. Helt säkert.

Joel Marklund sa...

Det här blir en sån där "plättar eller pannkakor"-diskussion :)

Jag kan erkänna att jag INTE ALLS är bevandrad i kroppkakornas värld. Och tydligen verkar man kunna göra dem på alla möjliga olika sätt. Men palten verkar i alla fall vara betydligt fastare i konsistensen. Och som vi vet är det ju godast så ;)