Instagram

onsdag 31 december 2008

Han som bestämmer

Jag skulle komma till det här om vem som bestämmer huruvida jag får sätta in en målkamera, och i så fall i vilket mål (Fredrik frågade om det). Sedan dess har jag dock jobbat som en hund, blivit väckt mitt i natten av brandlarmet med en timmes evakuering som följd, och jobbat ännu mer. Men nu så.

Igår (eller förrgår blir det ju för er i Sverige) ville jag sätta min målkamera i det mål där Sverige skulle anfalla i två perioder. Lettland skulle ju bli en lett match (...) och många mål väntades. Nope, sa den officiella fotografen. Han skulle sätta in en i det målet. Jag fick hålla tillgodo med det andra målet.

Det är olika situationer för olika evenemang, men i vanliga fall finns det en fotochef som utefter vissa kriterier tilldelar olika fotopositioner och hjälper med specialförfrågningar. Det brukar vara:

Internationellt eller nationellt media.
Storlek (byrå, tidning eller annat).
Prioritering beroende på vilket land som spelar.

På JVM är det lite speciellt eftersom Internationella hockeyförbundet har en egen fotograf (som rankas som viktigast - helt sjukt) som också är den som bestämmer.

I vårt fall (Bildbyrån) så rankas vi högt eftersom vi är en byrå eftersom vi givetvis har en större spridning på våra bilder än en individuell tidning. Rangordningen här är, typ: IIHF (hockeyförbundet), de stora internationella byråerna (Reuters, Getty), nationella byråer (finns bara en, Canadian Press, sen kommer vi eftersom Sverige spelar), övriga medier.

Till exempel gick jag före en amerikansk fotograf igår som också ville sätta in en målkamera, på grund av att jag hade prioritet av Sverige som spelande nation. Dock fick jag som sagt anpassa mig efter den officiella fotografen som också trodde på Sverige-vinst och därför satte kameran i "det bra målet". Det där vet man ju aldrig, man kan ha jackpot även ur en sämre position. Men igår så slutade matchen 10-1 till Sverige. Nio av målen gjordes i den bur som han hade kameran i...

I vissa fall "poolar" man bilderna från en målkamera. Det innebär att de medier som kvalificerar sig högt för att sätta in en kamera (byråerna oftast) låter en fotograf ta bilderna men alla får tillgång till allt material.

Det är väldigt få som vill sätta in en kamera, men vi alla som gör det är oftast också väldigt bestämda om att få göra det. Det handlar om samarbete och om man ger bort en fördel en match kan man få igen det i en senare. Imorgon hoppas jag till exempel få sätta in kameran i Rysslands mål under Sverige-Ryssland-matchen.

Bilder från Sverige-Lettland:Och sorry. Glömde återigen ta en bild på lådan. Ska verkligen försöka göra det imorgon.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Försökte 2005 att få montera en netcam , men fick blankt nej av Svenska förbundet, det hette: "Bara TV får sätta kamera i målburarna" även när de inte var TV på plats eller tvkamera i målet.

En annan sak jag skulle vilja se på svenska arenor är fotohål. Nu när alla sätter 2m plexi runt hela arenan så vore det schysst med lite glas-fritt framför gluggen.

Anonym sa...

Stor tack för lektionen.
Nu blev jag lite klokare inom ett område som många skulle kalla "Onödigt vetande". =)

Anonym sa...

Gott Nytt År Joel!!

Ser fram i mot fina bilder vassa kommentarer för oss som inte har förmånen att få Aldrig vara stilla!

//Jens

Joel Marklund sa...

Jonas: Det stämmer bra. Det är inte tillåtet att använda målkamera i de svenska serierna, även om vi jobbar på att det ska bli en förändring. Med tanke på fotografen i Sundsvall som träffades av en puck tror jag att det kan bli lite tryck att införa hål i plexiglasen. Det skulle öka säkerheten något enormt.

Fredrik: Allt vetande kan vara till nytta någon gång ;)

Jens: Tack så mycket! Nu vet jag inte exakt vilken Jens du är... men jag gissar ;)

Unknown sa...

Översta bilden gillar jag skarpt. Perfekt timing!!

Joel Marklund sa...

Tack, Tobias!

Anonym sa...

Joel, jo nu när det dräller av allehanda hobbyfotografer vid rinkside som gör att det blir riktigt trångt är det inte alltid pucken som gör skada. Har mer än en gång fått ett vasst motljusskydd i ansiktet efter att nån duckat för en puck och inte riktigt håller kameran i styr. Fram för krav på presskort också vid matcher så kanske det går att jobba. Hoppas också hårt på hål i plexit. Men som vanligt är Sverige ett U-land vad gäller hockeyfoto tyvärr.