Instagram

onsdag 28 juli 2010

EM har startat

Idag började EM på riktigt. Och vilken dag sen.

Upp 05.30 på morgonen och iväg med bussen till arenan 06.30. Väl där väntan för att få sätta in en fjärrstyrd kamera vid längdhoppsgropen.

Jag och Anders Wiklund på Scanpix konstaterade väldigt snabbt att man på det här mästerskapet ägnar stor del av sin tid åt att leta efter en ren bakgrund. Glipor mellan tv-kameror och annat skräp är det som erbjuds. Det är faktiskt riktigt, riktigt svårt att ta bra bilder här om man inte har innerplansväst. Runt hela banan är det nämligen placerat ett rekordhögt reklamstaket som man dessutom inte får stå bakom.

För att få en innerplansväst jobbar man antingen på en av de stora internationella byråerna eller ställer sig snällt och köar/ber/ansöker om att få gå in under en kort tid under ett speciellt skede. Det funkar så att man fyller i ett dokument dagen innan till exempel då Carolina Klüft tävlar i längd. I det dokumentet anges vem jag jobbar för, vem eller vilka som jag vill ta bild av, tiden de tävlar på och vilket land de representerar. 

I mitt fall idag innebar det idag att jag fick komma in fem minuter för att ta bilder på ett - endast ett - av Linus Thörnblads hopp. Och då kan jag säga att jag var ganska så nöjd med att överhuvudtaget få komma in. Av 14 innerplansvästar var det till sent idag bara en av dem som går på rotation, alltså som delas ut till dem som ansökt om att få fotografera på innerplan. Ironiskt nog är det betydligt svårare att få innerplansaccess här är det var under OS i Peking. Det beror helt enkelt på dålig organisation.

Jag kan dock gilla utmaningen. Det finns en viss tjusning i att fightas mot systemet och lyckas få en speciell access. Det jag däremot inte gillar är att det på presscentret inte fanns en tillstymmelse till mat eller frukt. Det innebar att vi tre fotografer som gick upp tidigt inte fick någon som helst mat fram till 15.30. Att vi alla är möra nu, det är ingen underdrift.

Med det sagt, 19,5 timmar senare kan jag äntligen slå igen datorn. Godnatt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

hörru, På mitt jobb får jag fixa mat själv.

Jens sa...

Lysande jobb (som vanligt) med alla yttre omständigheter. Hoppas arrangören bättrar sig med allt!

Jonas Dandanell sa...

Under de förutsättningarna så är dina bilder ännu bättre än möjligt. Du är en bra inspirationskälla Joel. Själv drar jag till Gamla Ullevi i eftermiddag och får nöja mig med Superettan och förmodligen träffa Nisse och de andra.

Lars D sa...

Men det blir ju rent och snyggt och dessutom har dom ju blå banor.
Så snyggt!

Kör hårt och köp med dig frukt!

/LarsD

Joel Marklund sa...

Jens: Tack! Arrangören har blivit lite bättre och hade igår fler västar än en på rotation.

Jonas: Tack så mycket. Träffa Nisse är inte så dåligt ;)

Lars: Tack! Man får se det som en utmaning antar jag, jobba ännu hårdare. Gillade förresten din remotekamerabild på hästarna. Kul att det ger resultat.