Instagram

söndag 9 januari 2011

Annorlunda fokus

Det här blir en liten bildbonanza, men men... Ni får ta det helt enkelt. Det är bilder från matcherna Chicago-Ottawa och Toronto-St Louis. De bästa bilderna har annars kommit idag, men jag väljer att spara dem en dag eller två så att de hinner användas av kunder först. Att det gick bra idag var annars något jag verkligen behövde. Självförtroendet går upp och ner i takt med annat som händer i livet och då var det skönt med ett kvitto på att jag inte tappat all min kreativa förmåga.

Hittills på NHL-matcherna har jag aldrig fått en topplacering. De är alltid vikta åt lagens egna fotografer, byråer som AP, Getty och Reuters och de stora lokala tidningarna. En liten svensk byrå hamnar då inte högt upp på listan. Platserna där alla vill vara är vid hålen i glasen i hörnen. Jag har hittills fått vara längre upp på långsidan (det är svårare att täcka spelet och en tråkigare vinkel) eller på en upphöjd position (safe, men tråkigt). Men det som slår mig är ändå hur otroligt hjälpsamma alla varit hittills. Lagens fotografer är lyhörda och lyssnar till en om man vill göra något speciellt. Och de gånger jag inte kunnat få en bra placering har jag fått tänka annorlunda för att ro hem bilderna. De bilder jag är här för att ta är nämligen inte nyhetsbilder från matcherna. Istället ska jag ha fokus på de svenska spelarna. Det betyder att jag missar bra matchbilder men det spelar ingen roll. Arkivet på svenska spelare ska fyllas på och det ska finnas mycket varianter. Det är ovant för mig att arbeta på det här sättet och jag är inte helt nöjd alla gånger, men det är en utmaning.

Det går inte att jämföra NHL och Elitserien. Det är som natt och dag. NHL är strikt professionellt på alla plan och kring alla förfrågningar finns det en byråkratisk process. Därför är det extra roligt att jag här kommer att få ha målkamera eller takkamera på alla matcher. Här har Sverige otroligt mycket att lära. Tyvärr.

För övrigt måste jag bara tipsa om TIME:s bästa bilder från året. Kolla in direkt!

4 kommentarer:

Petter arvidson sa...

Som vanligt helt fantastiska bilder Joel! Gillar framförallt dina remote bilder, dom tycker jag du lyckas riktigt bra med! Har själv funderat på att börja använda mig av någon kamera, som jag kör remote på. Men då jag är helt grön på det här med remote, så har jag ju en del att lära. Skulle vara trevligt om du kunde göra ett inlägg eller video om hur du riggar upp dina remote kameror, vad du använder för utrustning för att utlösa dom, vilka vinklar du anser är bäst, mm. Kan dock förstå om du inte har tid just nu, kan tänka mig att bloggnamnet ”aldrig stilla” gör skäl för sitt namn? ;) Men någon gång i framtiden hade det iallafall varit trevligt med ett sådant inlägg eller video:-)

Ha det fint, och ett gott nytt 2011!

Daniel Nilsson sa...

Snyggt kompis!

//Daniel

Erik Åström sa...

Mycket bra jobbat!!

Joel Marklund sa...

Petter: Tack! Ja, jag får försöka mig på något sådant inlägg. Det har varit på g några gånger men inte blivit av. Och du har helt rätt i att namnet på bloggen återspeglar verkligheten :)
Daniel: Tack kompis! :)
Erik: Tack!