Instagram

fredag 16 december 2011

När blev underliga bilder oäkta?

Jag var på PFK:s julfest igår. Sedan Martin von Krogh tog tag i ordförandeskapet har det börjat bli roligt igen att gå på föreningens arrangemang. All heder åt honom!

Med sig hade alla fotografer en egen print som hade funktionen av inträde men också som ett bidrag till en liten tävling. Jag valde en bild på simhopparen Christoffer Eskilsson från VM i simhopp i somras. Det som förvånade mig en del var dock kommentarerna: "Photoshoppad!", "Det där har ju någon trixat med i photoshop", etc. På sätt och vis kan jag förstå reaktionen, men jag är också lite förbryllad. Det är ju mycket fusk hit och dit där ute och bildens värde som "sanning" har ju helt klart devalverats under åren.

Men. När började vi utgå från att en bild är oäkta istället för att fråga oss "hur har han/hon tagit den där bilden?".

I den här kontexten som var fanns ingen förklaring. I ett annat sammanhang, till exempel en publicering i en tidning, skulle bildtexten vara något i stil med "En reflektion av Christoffer Eskilsson, Sverige, när han tävlar under kvalet på 10 meter under simhopps-VM". Det är i alla fall den information som följer med bilden till våra kunder, tidningarna.


Bilden är tagen genom att en nästan genomskinlig plastskiva i en väldigt tajt vinkel reflekterar hopparen. Detta var en plastskiva som fanns på pressplatserna där tv och skrivande press satt, i jämnhöjd med avsatsen. Men bilden kunde bara bli till när det var tillräckligt ljust. En dag när det var fullständigt grått på himlen gick det inte att få till samma reflektion. Det tog en hel del tid att få till just den effekten.

Annars då? Jodå, ledig fem dagar den här veckan. Det firade jag med att lägligt nog få en dunderförkylning... Men innan dess trillade världens finaste Molly - en fyra månader gammal jack russell - in på besök.

7 kommentarer:

Linda sa...

Riktigt läcker bild! Och det första som dök upp i skallen var faktiskt (hur fasen lyckades han med det där?!) Jag trodde det var två hoppare först men så tittade jag lite närmare, ruskigt intressant bild!

Och Molly var nåt av det sötaste jag sett! Om man bortser från min egen fyrbenting dårå ;P

Photos_By_Niklas sa...

Hopp bilden är så tuff..
men när jag såg den så fick jag för mig jag sett den tidigare..
den måste tagits under samma tävling..

bild 32
http://blogs.denverpost.com/captured/2011/12/14/captured-2011-best-photos-of-the-year-part-2-of-3/5135/

Anonym sa...

Hopp bilden är sjukt bra!

Mattias Johansson sa...

Snygg bild!
Det handlar nog ofta om avundsjuka, de kan inte ta sådana bilder själva för att nyfikenheten och fantasin inte finns, gamla ljulspår och allt det där...och därför är det lättare att ta för givet att alla bra bilder är shoppade. Trist attityd det där.
Nåt sån kanske?

Oscar sa...

Om någon tvivlar kan du skicka denna någon till mig. Jag minnas hur du blev glad som ett barn på julafton när du hittade den där plexiskivan på läktaren.

Joel Marklund sa...

Linda: Tack! Vad kul att du tänkte så. Det finns hopp i världen :)
Niklas: Ja, den är tagen på samma plats. Olika dagar dock.
Peter: Tack!
Mattias: Jag hoppas att det inte var så i det här fallet, men det kan nog vara så ibland. Men det vore intressant att se en undersökning om hur stor del av mediekonsumenterna som tror på att bilder är sanna i den mån att de återspeglar verkligheten och inte är manipulerade. Det kan vara skrämmande läsning...
Oscar: Hahaha. Busted.

Sami Grahn sa...

En självklar aspirant till Årets bild. Jag håller tummarna.