Instagram

tisdag 4 september 2012

Maja Reichard

Igår tog Maja Reichard Sveriges andra guld hittills i Paralympics när hon tävlade i 100 meter bröstsim. Dessutom slog hon sitt eget gamla världsrekord.

I februari i år fotograferade jag henne till ett kort reportage inför satsningen på Paralympics. Hennes handikapp är att hon är blind. En detalj som slog mig var hur hon "hade ögonkontakt" under ett samtal. Utifrån hennes erfarenheter och genom att lokalisera ljudet är hon väldigt bra på att leda blicken åt ens håll till den grad att jag - om jag hade träffat henne som hastigast i ett annat sammanhang - kanske inte hade tänkt på att hon är blind.

Den dagen bilderna togs var jag förkyld. Därför höll jag mig ifrån att själv dyka ner i vattnet. Istället sträckte jag ner vattenpåsen för undervattensbilderna.

Det var väldigt intressant att följa henne de få timmarna och få en liten, liten inblick i hennes liv. Jag har sedan uppväxten en inblick främst i dövas värld genom mina farföräldrar men också lite grand i dövblindas. Gemensamt för dessa och många av dem som tävlar på Paralympics är att det finns otroligt många gripande, inspirerande och lärorika levnadsöden att ta del av.

Min kollega Carl Sandin är just nu på Paralympics. Hans äventyr kan man följa här.

Inga kommentarer: