Instagram

söndag 30 oktober 2011

Skandalen i Södertälje (uppdaterad)

För några timmar sedan bevakade jag kvalmatchen till Allsvenskan mellan Syrianska och Ängelholm. I vanlig ordning rusade fans in och firade med hemmalaget efter segern. Inget oväntat och med bra bilder som resultat.

Men det verkar som att det som hände efter matchen kommer att vara morgondagens samtalsämne. Jag sitter och skickar bilder i pressrummet när jag helt plötsligt hör ett tumult utanför dörren. Jag tar instinktivt med mig kameran och ser att supportrar har tagit sig in i den mixade zon där journalister intervjuar spelare. Att supportrarna överhuvudtaget tagit sig in i det området är en skandal för säkerheten, men desto mer allvarligt när en sådan här incident inträffar.

Efter att jag tagit en serie bilder rusar en av Syrianskas representanter fram mot mig, river ner kameran och skriker att jag inte får ta bilder. Jag svarar att jag är journalist (jag befinner mig dessutom i mediaområdet) och försöker i bästa möjliga mån fortsätta fotografera men stöter på motstånd. Detta triggar i sin tur igång de supportrar som befinner sig där. De ger sig på mig och utdelar knuffar. Hotfull och obehaglig stämning är det minsta man kan säga om läget. Som tur är klarade jag mig från att bli nerslagen, vilket jag just då var övertygad om skulle hända.

Skandalöst är det minsta man kan säga. Imorgon kommer vi att gå vidare med detta. En representant för en klubb ska inte stoppa press från att ta bilder när det uppstår en obekväm situation.

Uppdatering 1: Aftonbladet skriver om händelsen. Journalisten, Dagens Media och Nyheter24 rewritar nyheten.

Uppdatering 2: Bildbyrån har idag skriftligen protesterat mot Syrianskas hanterande av situationen till Syrianska men också SEF (Svensk Elitfotboll).

En av bilderna jag tog innan jag blev stoppad handgripligen.
Sen såg det mest ut så här.

8 kommentarer:

Jens L´Estrade sa...

Detta låter som en skandal!

Anonym sa...

Varit med liknande med hammarbys uniformerade " vakter" som hindrat mig att fotografera och hotat med stryk, när det varit problem utanför söderstadion... /urban / aftonbladet

Linda sa...

Usch! Låter inte kul alls, tror jag fortsätter med division 1-hockeyn faktiskt...
Hoppas du får en bra dag!

Jens L´Estrade sa...

Har du gått vidare med det på något vis?

Jens L´Estrade sa...

Bloggade mitt stöd: http://www.jenslestrade.se/blogg.php

Joel Marklund sa...

Urban: Det är riktigt illa det också! Jag har också haft problem vid just Söderstadion. Men att de hotar med stryk som i ditt fall är ju extremt. Blev det något efterspel från er sida? I det här fallet var det inte en vakt utan en i Syrianskas stab (som dessutom varit pressansvarig tidigare) som stoppade fotograferingen. Sådan personal ska ju ha bättre koll än vakterna på vad som gäller kan man tycka.
Jens: Tack. Vi har gått vidare med en formell protest idag till Syrianska och Svensk Elitfotboll.

Jonas sa...

Bra att du tar upp detta problem.
Just Syrianska har ett eget sätt att se på hur man kan bemöta fotografer.
Själv var jag på en presskonferens med de ansvariga i Syrianska FC och plötsligt tycker tränaren att han kan börja röka på en plats där det är rökförbud och dessutom pågår pressträff.

När jag tog några bilder så blev han irriterad och när jag senare publicerade bilder på detta så fick jag flera otrevliga mail från okända supporters.

Givetvis går detta inte att jämföra med gårdagens händelse men det visar ändå på vilken usel respekt man bemöts av hos just Syrianska.

Hälsn Jonas

Joel Marklund sa...

Jonas: Det finns mycket som är tvivelaktigt med hur de hanterar media. Sportjournalistförbundet håller just nu på att sammanställa en rapport om de incidenter som skett under året.