Instagram

tisdag 3 februari 2009

Kass start

Igår skulle jag plåta de svenska damåkarna som tävlade idag. En stressfaktor: "coola" (så var beställningen) bilder på Anja Pärson, till tre medier (=arrangerade bilder med blixt, tar extra tid). Att jag är där ensam och ska ta flera individuellt bra bilder till olika medier verkar inte riktigt gå fram hos de tävlande, trots att man påpekar det för dem. Jag kan självklart inte kräva lika mycket tid som tre fotografer skulle ha haft, men dubbelt så mycket tid behövs för att göra ett bra jobb. Resultatet blev i alla fall att jag fick EN av de bilder jag behövde.

Idag gjorde jag för övrigt ett rookie-misstag - ett av få. Jag brukar alltid se till att ha koll genom att antingen fråga mig fram eller läsa på. Men tydligen körs alla fartgrenar i bara ett åk. Inte två åk, som i slalom och storslalom (som är de enda alpina grenar jag bevakat tidigare). Eftersom jag ALDRIG kollar på alpint på tv hade jag ingen aning om detta förrän jag åker ner för backen och inser vad som händer. Prisutdelning.

Som tur (!) är blev det ingen svensk med bland de tre bästa. Då hade jag varit körd. Med facit i hand hade det kanske varit bättre att ha varit i målfållan och tagit alla säkra bilder. Det är tråkigare, men också det valet man som byråfotograf man måste ta ibland. Vi har ju inte samma friheter som tidningsfotograferna i det avseendet.

Det finns i alla fall något positivt i detta. Med den här starten kan det bara gå bättre.

Frida Hansdotter.
Jessica Lindell Vikarby.

Anja Pärson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som "tidningsfotograf" kan jag lugna dig med att vi nästan MÅSTE ha både åkbilder OCH pallbilder. Förstår ditt dilemma, men vi har det jävlig å ibland. Så är det på en liten landsortstidning i alla fall. Dessutom så sitter man här och bara kan drömma om utlandsjobben. Passa på att njuta.

Mvh Lars Dafgård. Falukuriren.

Joel Marklund sa...

Hej Lars. Du har rätt i det du säger. Jag jobbade på NSD i Luleå tidigare och oftast gick man och tog exakt samma bilder som konkurrenten eller byrån. Men så är det inte på de stora rikstäckande tidningarna som jag tänkte på, men inte förklarade fullt ut. Slarvigt. I alla fall. Fotografer på DN, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, GP och Svenska Dagbladet kan alltid ta sina egna bilder eftersom de vet att byråerna finns som säkerhet. Sen tror jag att jag lätt blir för gnällig på bloggen. Ska försöka bättra mig.