Instagram

onsdag 11 november 2009

Fotbollsgalan

För mig var det här tredje året i rad jag jobbade på Fotbollsgalan. Och tredje året i rad jag stod och plåtade pristagare mot en grå fond. Skillnaden i år var att allt ståhej skeppats ner till Malmö.

För Bildbyrån innebär Fotbollsgalan ett väldigt roddande. Studioblixtar ska tas med, scheman ska planeras tillsammans med våra säljare, specialackrediteringar ska efterfrågas och jobb ska koordineras. Som byrå ska bland annat mingel och direkta bilduppdrag mot tidningar, förbund och sponsorer göras i samma veva som en nyhetsbevakning av galan. Det är helt enkelt jobb för tre personer. Jag och Malmö-pågarna Emil och Daniel (Hövdingen) fick det ansvaret den här gången.

Tv-sändningarna började klockan åtta, vi började jobba klockan tre. Först fyra timmar senare, medan Hövdingen satt inne framför scenen och Emil backade upp med alternativa vinklar och några kvarvarande uppdrag så var jag alltså parkerad framför en fond där pristagare trillade in. Just den uppgiften är inte direkt glamorös. Utan att ha en aning om hur det gått i kategorierna kom det helt sonika folk som det ska tas en så standardiserad bild av som möjligt. Ofta fick jag viska till det assisterande förbundsfolket "vilken kategori vann hon i...?" eller "och vem var den tredje killen då?" när det var så hektiskt att det skapades en kö till fotograferandet.

Efter att tv-lamporna släckts såg jag dock till att göra en kupp. Med Guldbollen i hand, den som Zlatan Ibrahimovic vann, tog vi lite "specialbilder" bakom kulisserna. Se nedan.

Jobbet bakom galor av den här typen är ett lagarbete och produktion snarare än kreativt skapande, förenat med ett väldans slit. Nu håller vi andan till Idrottsgalan i januari...

Caroline Seger tog en trippel.
Mikael Stahre ville se bestämd ut. Det fick han göra.
Guldbollenkuppen!

Om Fredrik Ljungberg kan så kan väl jag också.

1 kommentar:

Erik Åström sa...

Coolt att få leka med guldbollen :)